Braine-l'Alleud, BE



Université Catholique de Louvain, Louvain-la-Neuve, BE, Phd

Development of Chinese Town

Sep 1983 - Sep 1989

Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, MA, US, Sommer session

Computer Graphics

Sep 1978 - Sep 1978

Silesian University of Technology, Gliwice, PL, MArch, 5 years

Architectural and Town Planning Design

Sep 1965 - Dec 1970


World Architecture Community Award 2015 - Sand Dune Clouds, 1st Place


The aim of proposed structure is to harmonize existing landscape formed by existing on site sand dunes and vegetation perturbed by presence of the road running along. The depth of the sky in Abu Dhabi almost blue without any cloud during nearly all the year could be enhanced by the created cloud-like forms, producing for us electrical energy instead of the rainwater. This energy based on natural resources (sun and wind) is as necessary for our everyday life as the rain water is. The natural forms of proposed “Sand Dune Clouds” shaped as a cocoon by several levels of optic fibre web fabric composing external skin should appear in the existing landscape as an ephemeral structure softening the hard and artificial image of the existing road.

Purposely we do not extend our composition to the water limits to respect the natural existing condition of the shoreline and aquatic ecosystems but we offer an opportunity of observation of this unique natural area from the integrated to the Sand Dune Clouds volumes and from the extended bridged timber footpath network.


Functions of created Land Art structure are oriented to the kind of Museum, Exhibition spaces and Learning Centre specialised in observation of the Nature. The Sand Dune Clouds main function is to protect the existing tidal flora and fauna.


The ambient environment of the UAE creates extremes within which comfort conditioning needs to be made, and this will require a large amount of energy. In the current age where fossil fuel stocks are quickly disappearing, it is imperative that being energy clean, sustainable and generating onsite energy is a first-consideration for the “Sand Dune Clouds”.

- Placing vegetation between the road and “Clouds” will allow for oxygenation of the road side air before prevailing winds carry the air through the installation. This will provide a fresh feeling to the space and can provide a natural air filter, thereby extending the lifetime of the internal fabric filters. Irrigation of this green filter will be via wind- and PV-driven pumps.

- It is proposed that natural ventilation and its associated passive cooling will be designed into the structure with appropriately positioned and sized openings. With the openings activating in tune with the ambient conditions, this massively reduces the energy consumption for driving fans and actuators. The solar gains can be used to create a lateral buoyancy effect that will cause hot air to expel from one side of the building thus driving cooler air into the building through the opposite side.


World Award Community Winner 2012, Award

Sustainable suspended Gardens for Nordhavnen: World Award Community Winner.

On the existing industrial site of the Nordhavnen and reclaimed from the sea additional area, we propose the inhabited green hills based on the image of a bee hive or ant hills, where we create a new urban natural environment, the space where it will be pleasant to spend time, living a happy life, working and relaxing. The feeling enhanced by being able to live together with family and friends in harmony with Nature…where it will be no more necessary to drink to forget the “Modern City”.
What is the “Modern City” now? It is a dead and stagnant collection of stones and concrete walls, and of sometimes even fashionables but mainly pretentious boxes.
It should become a living organism which forms part of the Nature and where its inhabitants are the fully entitled actors of every day life, functioning as her integral part.


Parco Solare Sud –Italy, Honorable Mention

Parco Solare Suspended Gardens:
1- Heal the wounds done to the Mother Nature promoting creative economy mechanisms by valorization of existing fixtures in aim to prevent the predicted climate change impacts and discourage new construction for to reduce rapidly GHG emissions.
2- Create vertical and horizontal suspended garden structures, enabling better expression of dramatic beauty of existing engineering works and their better integration to the natural surroundings.
3- Locate renewable energy experimental labs in created suspended structures as a form of mutating land art.
4- Convert the S-N carriage into suspended gardens connected to the tourist itineraries situated on the natural ground through the ramp system.
5- Promote regional beauty introducing pedestrian and bicycle tourist itineraries and their logistic infrastructures integrated into created installations. Proposed land art structures aim to enhance respectful and balanced attitude towards existing flora & fauna.
1- Tunnels dedicated to the wind mill power generation and to the research showcase, are connected to similar installations integrated to the platforms supported by viaducts. Experimental solar light devices made of optic fibres mesh fabric will illuminate their interior spaces.
2- Reuse the N-S carriage with an added value of the piezoelectric energy floor, integrated under the circulation area of existing viaduct sections.
3- With the aim of harmonizing carriage sections carved in the sloped part of the site we propose to cover them partially with CO² green filters and on the exposed to the sun shining sections, to cover them with the optic fibre HCPV screen.
4- Wrap the viaduct structure and created lab platforms exposed to the sun, with optic fibre HCPV screen for electric power generation, and in some other parts with greenery screen to mitigate the solar heating effect.
5- Estimated cost: 40.000.000€.
6- For structure and sustainability solutions see schemes.



The proposed location for the East European destination of the Museum at first glance could be considered as less attractive among the nine locations. This false impression is created by the fact that there is no physical contact with the lake. But on the contrary, we find this location a privilege because of the strategic position on the elbow as a hinge of the Silk Road. It corresponds exactly to the historical reality: we are in a very important position, the place where the famous Silk Road meets the Amber Road, the Amber Road which leads from the Baltic Sea on north, to the Black Sea on south. The Amber Road crosses from Finland to the Polish kingdom’s lakes, planes and mountains and then goes through Prague, Budapest and Sofia to the Black Sea.
The Silk meets Amber. Symbols resuming the interpenetration of two important cultures: the far East Asian with the East European one. The cross section from Baltic Sea to the Black Sea will be physically presented as exhibition space canvas.
The chrysalides enveloping the irregular undulated form of the amber stone with its honey coloured transparency has become for us an obsession, so please share with us this obsessive vision:
Detached from the ground the light chrysalises’ skin enables the transit of the New Silk Road Park visitors and brings the necessary protection for its contents. The multiple roles played by this skin beyond its cultural symbolism are to protect from noises and pollutions, filter the natural light, and energize the air volume. The principle of healthy building will bring an additional value and reflect the longing of the east Europeans for a sustainable future with help of the state of the art technologies transiting through the New Silk Road.


Celebration of the City 2, 1st Place

Celebration of the City 2: “Brussels Hills on the Beach Project”, UIA International Competition – Belgian Section.
Recreation of a natural landscape respecting existing urban facilities and infrastructure, through the application of the ancient techniques of ‘fou sui’ and through the environmental approach, in short, through application of whole accessible and convenient technologies respecting the environment and following the sustainable development principles. The terraces of the sloped elevations forming the dominant characteristics of urban composition are planted with mountain greenery, aiming the birds and all kinds of butterflies will become a future reality, where the use of natural light and more fluid spaces will result in spaces that are both technically more efficient and also pleasant to rest, study and work.


2005 - Revitalization of Gwangbok Street & PIFF Plaza in Busan-South Korea – Honourable Mention Award., Honorable Mention

Revitalization of Gwangbok Street & PIFF Plaza in Busan-South Korea.

A- Based on the pattern of a DNA double spiral structure, the exclusively
pedestrian curvature on the street level will provide a pleasant walking
space free off all noisy car traffic and CO² pollution.

Only emergency cars (ambulances, police cars and fire engines) will be
allowed on the larger part of the street.

B- The car traffic (30 km/h) and parking area is located on the underground
level -3.90m.

This space is separated from the pedestrian street level by a vegetal
translucent 'membrane' which functions as a biological filter for the CO²
car emissions.

The DNA pattern serves as a design model for the pedestrian paths
positioned above the underground car level. They are integrated into the
vegetal filter which connects both sides of the pedestrian boulevard.

The canopy of the PIFF Plaza is based on the same pattern and serves as temporary protection for various outdoor activities.

C- On the way leading from '2nd Lotte' to the PIFF Plaza, we organize various resting areas where sculptures, garden features, and street furniture are designed to cater to the visitors' resting needs during their daily shopping excursions and/or leisure promenades.

D- Façade Concept along the street:

In the purpose to harmonise and create a new mode of expression for the
commercial public, the existing elevations will be doubled by the newly
designed, state-of-the-art-technology screens which are composed of photovoltaic
bris-soleils, timber strip frame modules, solar protecting glazing, and glass
modules and will serve as a tool for video art, commercial advertising and
movie projection.


International Design Competition: Master Plan of St Mark Canadian Coptic Village, Honorable Mention

Mother of God Theotokos - The feeling of the Holy Grounds is enhanced through the symbolic of the Noah’s Arc in the middle of the flowing water. The water is symbolizing the waves of the river Nile. The whole is surrounded by the oasis of terraced hills greenery.

By introducing the natural landscape and creating the terraced hills, we are forming a protecting envelope for the spiritual functions of Church and Cathedral.

The « Suspended Gardens » surround the Cathedral, containing the Coptic Villages facilities. They bring not only the necessary protection from exterior sounds, but bring also the valorizing frame to the Cathedral and Church, through the natural landscaping.


2002 - International Concept Competition: The Northern Osaka Station Area, Nomination

Osaka suspended gardens - Inhabited hills for Osaka
On image of the soft lined and subtle forms of a Japanese garden, surrounded by a cubic architecture of the traditional houses, we have proposed to realize an urban organism based on optimal parameters, indispensables for the sustainable development.

Humanization of the site has been realised by recreation of a natural landscape respecting and in relationship with the existing urban facilities and infrastructure, through the application of the ancient and contemporary techniques of “feng shui” and through the environmental approach, in short, through application of whole accessible and convenient technologies respecting the environment and following the sustainable development principles. The terraces of the sloped elevations forming the dominant characteristics of urban composition are planted with mountain greenery, aiming the birds and all kinds of butterflies will become a future reality, where it will be pleasant to rest, study and work.

Realization of a high population density of more than 300.000 inhabitants per 1 sq. km, without turning to the typical box-like sky scrapers in the style of the last XX century is possible as shown in Osaka Suspended Gardens Project.
It confirms our conviction, that the sustainable behaviour is more effectif and cost less than the „traditional” one.


Areas of Specialization 

Please wait... loading