Archinect
Ian Shaw Architekten

Ian Shaw Architekten

Frankfurt am Main, DE

anchor

Villa W

Villa W resides in a suburb of Frankfurt. From the street its white monolithic form seems impenetrable, its windowless façade and recessed entranceway delineating a clear demarcation between the public and private realms. Surrounding properties are a mixture of two and three storey pitch roof housing. All have been carefully referenced in determining the project’s scale, mass and proportions. A series of setbacks on floors one and two allude to the timeless ziggurat form. And as a way of a vertical counterpoint to the building’s robust horizontality, the traditional chimney is articulated as an elegant rectilinear column.

The villa’s physical presence is palpable. The monochromatic walls are Romanesque in stature, which gives the building its immense sense of permanence. This is architecture communicating through its structural ontology the importance of place and dwelling

The scheme utilises a restrained palette of materials: for the externals walls, one course of high insulation clay blocks; for the internal configuration, cast in-situ concrete. The house is finished in a mineral based render, so preserving the breathability of the walls. As there is no specific insulation layer used in the build, the clay blocks are specified at 450mm thick in order to achieve the desired U-values.

Villa W provides 640 sq metres of living space over four levels. The floor-to-ceiling heights are generous: 2.4m, 2.8m, 2.6m and 2.4m, from the lower ground level to the second floor, respectively. The main social spaces, a living and dining area on the ground floor and a gallery/study on the first floor, are located to the rear, orientated towards the garden via the fully glazed south facing elevation. Here the building’s structural credentials, courtesy of a large inverted concrete U-frame, allow for the insertion of a dramatic double height space (6m x 6m x 3.4m), articulating these interiors as one large interconnected two-tier cuboid.

The glazing to the south elevation comprises a series of bespoke triple pane units: three for the ground floor (3.5m x 2.8m, 3m x 2.8m and 3.5m x 2.8m); three for the first floor (3.5m x 2.6m, 3m x 2.6m and 3.5m x 2.6m); and two for the second floor (3.5m x 2.4m and 3.8m x 2.4m). An additional glass unit (6.0m x 2.8m) to the ground floor west elevation completes this challenging fenestration design. 

The development’s second floor L shaped composition, with full height glazing on three sides, delivers scenic views of the Tanus mountain range. A skylight situated above the stairwell provides diffused north light. This soft, even illumination creates a sense of expectation as one ascends, which on fine days is heightened by diagonal rays of sunlight via the pavilion’s south west glazing. By contrast, the north facing façade is solid, save for a translucent piece of glass as part of the front door design. The entranceway is recessed, so allowing for a large rectangular slot to be detailed above. The resultant light gently illuminates the hallway enabling the fully glazed south elevation to draw one through and into the main living area, a volumetric composition that celebrates the dwelling’s spatial tectonic stature.

 
 Read more

Status: Under Construction
Location: Frankfurt am Main, DE
Additional Credits: All images courtesy of Ian Shaw Architekten.
Photography: Felix Krumbholz
Modelmaker: Innovation Technologies GmbH, Frankfurt am Main

Project Data

Location Frankfurt am Main, Germany

Architects Ian Shaw Architekten BDA RIBA
Type of project Four storey new build
Client anonymous

Funding private

Total cost 1.75 M Euros 

Contract duration 9 months
Gross internal floor area 640m²

Form of contract Standard German contract

Quantity surveyor Ian Shaw Architekten
Planning supervisor Ian Shaw
Architekten
Structural Engineer RSP Frankfurt

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading