Archinect
Eugenio Aglietti

Eugenio Aglietti

Rome, IT

anchor
View from new plaza
View from new plaza
12 more images  ↓

Sestainable Project

Sestainble Project has a dual ambition: firstly tries to solve a series of problems related to the redevelopment of Sestao and secondly wants to contribute to the reflection about the relationship between environment sustainability and contemporary cities. A sustainable city is not a city of energy savers, but a place where materials, energy and local resources are exploited in a logical way. A sustainable city is a place where there is not a clear distinction between green spaces and not, where the ‘zoning’ is replaced by ‘inclusing’ : the whole city should be considered as a means of public life, which must be extended everywhere.

The project is based on an overall design of the master plan obtained as a result of a progressive series of steps where each pass could be explained and justified. The starting point is a simple residential line building, which is modeled by so-called ‘influences’, that are all the stimulus to which architecture is subjected: local topography, exposure, prevailing winds direction, flows, formal and geometric grids and, finally, the architectural language.

In this way the line becomes at first narrow and then a series of small towers linked together, horizontally, through roof gardens and with the ground, vertically, through sloping green terraces. This is a way to use the roof as one of the many extensions of public life, that is the pleasure of being able to walk everywhere, within, below and above the buildings.

In order to enhance the strong industrial nature of Sestao, was chosen a construction technology able to draw directly from local steelworks. Residential buildings are designed with an internal structure made of steel beams and pillars and a ventilated facade consisting of reflective aluminum panels. some panels were irregularly perforated, so that the joint of several panels on the facades could draw the outline of Basque mountains.

 
 Read more

Status: Competition Entry
Location: Sestao, ES
My Role: Project Leader
Additional Credits: Europan 11 Competition entry

 
View from Galindo
View from Galindo
Masterplan
Masterplan
The project is designed as a connecting element between the transport infrastructure. The main building area covers over 30,000 m2 and can connect a drop of about 21 m
The project is designed as a connecting element between the transport infrastructure. The main building area covers over 30,000 m2 and can connect a drop of about 21 m
The guidelines of the main pedestrian fluxes (the link to the interchange station, the axis to La Naval and the connection to the new riverside promenade) identify three sub-areas and a new central square
The guidelines of the main pedestrian fluxes (the link to the interchange station, the axis to La Naval and the connection to the new riverside promenade) identify three sub-areas and a new central square
In order to make residential areas accessible from the cutting paths, has been changed the local topography and have been added intermediate altitudes
In order to make residential areas accessible from the cutting paths, has been changed the local topography and have been added intermediate altitudes
By three sub-areas rise residential rings up to 25 meters high and 12 meters wide, which has located the social housing, controlled price housing and free market housing
By three sub-areas rise residential rings up to 25 meters high and 12 meters wide, which has located the social housing, controlled price housing and free market housing
A series of environmental and artificial inputs model the rings, turning them into strips and creating green squares and new spaces for public life
A series of environmental and artificial inputs model the rings, turning them into strips and creating green squares and new spaces for public life
Strategic points are pushed down through sloping roofs in order to create a ring in which the junction is the ground
Strategic points are pushed down through sloping roofs in order to create a ring in which the junction is the ground
Green spaces and public life are extended above the buildings where the roof gardens help to maintain a constant level of clean air
Green spaces and public life are extended above the buildings where the roof gardens help to maintain a constant level of clean air
Competition Board 01
Competition Board 01
Competition Board 02
Competition Board 02
Competition Board 03
Competition Board 03

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading