Archinect
Eugenio Aglietti

Eugenio Aglietti

Rome, IT

anchor
Global view of footbridge, cafè and facilites
Global view of footbridge, cafè and facilites
17 more images  ↓

Helixxx Bridge

Helixxx Bridge is an attempt of a pedestrian bridge designed with the latest instruments of computational design. The project program includes a new footbridge connecting the east to west bank of Amstel river on the Axis of the Hermitage Amsterdam Museum, facilites and public spaces.

The starting point of the project is based on the span of the bridge (82 meters) and on the Hermitage Museum‘s inner courtyard dimensions. The repetition of the main section towards the Hermitage creates a grid of 25 planar elements, but to emphasize the access to the museum the last section is 90° rotated.

The helix is the perfect way to connect the sections with steel pipes, while the three ‘X’ created by the shape of the bridge symbolize the Saint Andrew’s Crosses of Amsterdam.

A continuous frontier around the planar sections defines the volume of the footbridge and underlines the path to the Hermitage; the frontier consists of two materials: the glass allows to enjoy the view over the Amstel river and the perforated ceramic panels let the air to enter, creating a microclimate into the bridge.

 
 Read more

Status: Competition Entry
Location: Amsterdam, NL
My Role: Project Leader
Additional Credits: [AC-CA] 03 Amsterdam Iconic Pedestrian Bridge Competition Entry

 
View from the west bank of Amstel river
View from the west bank of Amstel river
View from Hermitage Museum
View from Hermitage Museum
Inside view
Inside view
Concept
Concept
The starting point of the project is based on the span of the bridge (82 meters) and on the Hermitage Museum‘s inner courtyard dimensions (a rectangle 55x48 meters)
The starting point of the project is based on the span of the bridge (82 meters) and on the Hermitage Museum‘s inner courtyard dimensions (a rectangle 55x48 meters)
The proportions of the courtyard have been used as the geometric reference for the main cross-section of the bridge, able to bear the load of the deck and of the pedestrians
The proportions of the courtyard have been used as the geometric reference for the main cross-section of the bridge, able to bear the load of the deck and of the pedestrians
The repetition of the section towards the main entrance of the Hermitage creates a grid of 25 planar elements, each every 3,25 meters, connected by steel pipes
The repetition of the section towards the main entrance of the Hermitage creates a grid of 25 planar elements, each every 3,25 meters, connected by steel pipes
Hey what’s wrong?! To emphasize the access to the museum the last section is 90° rotated along the center. It would take an idea to connect the pipes…
Hey what’s wrong?! To emphasize the access to the museum the last section is 90° rotated along the center. It would take an idea to connect the pipes…
The helix is perfect! The resulting shape reflects the intention of giving an iconic peculiarity to the bridge. The three X of the helix symbolize the Saint Andrew's Crosses: ‘Valiant, Steadfast, Compassionate’
The helix is perfect! The resulting shape reflects the intention of giving an iconic peculiarity to the bridge. The three X of the helix symbolize the Saint Andrew's Crosses: ‘Valiant, Steadfast, Compassionate’
In order to follow the international convention of river transport, the deck has been pushed up so as to ensure the passage underneath the footbridge
In order to follow the international convention of river transport, the deck has been pushed up so as to ensure the passage underneath the footbridge
A continuous frontier around the planar sections defines the volume of the bridge and underlines the path to the Hermitage
A continuous frontier around the planar sections defines the volume of the bridge and underlines the path to the Hermitage
The frontier consists of two materials: the glass allows to enjoy the view over the Amstel river and the perforated aluminum panels let the air to enter, creating a microclimate
The frontier consists of two materials: the glass allows to enjoy the view over the Amstel river and the perforated aluminum panels let the air to enter, creating a microclimate
Masterplan
Masterplan
Site plan
Site plan
South facade
South facade
Section
Section
Competition Board
Competition Board

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading