Archinect
Caitlin Daly

Caitlin Daly

New York, NY, US

anchor
Light shaft connecting below ground galleries with accessible piazza
Light shaft connecting below ground galleries with accessible piazza
9 more images  ↓

Reinventing the Baroque :Counter-Reformation Art and Architecture Museum

The  project  goal  was to combine Baroque ideals and notions of mathematical equations in architecture, with new  technology  and computing power,  such as scripting, to create a new art and architecture museum in the heart of Historical Rome. This project focused on the use of geometry as a lighting system, as well as a technique  of distorting spatial grids. The profile of the building was kept low enough to allow a majority of the space to still be utilized as an open piazza while creating a contrast between built form and natural landscaping.

The galleries were built as a subterranean system of diverging open spaces that were lit from above through the use of skylights, and light wells based on their programmatic needs. With the use of these puncturing elements more diffuse light was allowed into the space which worked to not only light the galleries but divide the space without the use of imposing heavy walls or barriers typically found in museums. The galleries were then separated onto mezzanine levels that branched from the central gallery. 

The system that was utilized in the formation of this museum was a voronoi diagram- which creates a grid based on the shortest distance between points in a predetermined point cloud. The scale of the grid was first established on an urban level, then decreased exponentially to function within the site. The scale was then shifted on multiple levels to determine varying programmatic, sectional, and planar needs. The resulting overlapping grids could then be used selectively in defining the building.

In order to create the sectional quality of the building the grids were mapped on to a surface derived from the same point cloud as the original grid to emphasize points of interaction. From this basic form the individual needs of the galleries were manipulated to create walls, skylights, light wells, and  vertical circulation between the galleries.

 
 Read more

Status: School Project
Location: Rome, Italy

 
Diagram on Scalar Implementation of Voronoi_part1
Diagram on Scalar Implementation of Voronoi_part1
Diagram on Scalar Implementation of Voronoi_part2
Diagram on Scalar Implementation of Voronoi_part2
Elevation from Via Giulia
Elevation from Via Giulia
Entry Elevation from Vicolo della Moretta
Entry Elevation from Vicolo della Moretta
View from piazza
View from piazza
View of main Gallery
View of main Gallery
View of Sculpture Gallery
View of Sculpture Gallery

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading