Archinect
Caitlin Daly

Caitlin Daly

London, GB

anchor

Astronomy Research Laboratory Complex

The design project goal was to create a bioclimatic responsive  astronomy research laboratory that challenged the notion of sustainable design using innovative ideas and techniques.

The initial design ideas focused on the use of morphing geometric forms to create shading and ventilation devices.  Through the use of multi-media modeling the optimum form was found to be a tensegrity super structure based on a triangulated octagonal system.

The overall site layout was designed to follow the general path of the sun allowing the best direct northern light into the space, as well as taking full advantage of the indirect southern light. Each building was then oriented  on the mountainside based on programmatic needs, and time of occupation, so that the maximum effective day lighting conditions could be achieved.

The facade is comprised of several layers that work with the wind patterns and solar conditions to redirect light into different spaces, as well as direct air flow through the building.  The facade was designed to be a dynamic functioning system that could be manipulated to control the interior environment through the use of moveable shading devices, and breathable micro ventilation pores.

 
 Read more

Status: School Project
Location: San Pedro de Atacama Chanjantor Desert, Chile

 
Site Analysis
Site Analysis
Operative membrane- dynamic facade
Operative membrane- dynamic facade
Study Model- Folding Tensegrity- Superstructure
Study Model- Folding Tensegrity- Superstructure
Study Model- Folding Tensegrity-Superstructure
Study Model- Folding Tensegrity-Superstructure
Study Model- Folding Tensegrity-Space & Circulation
Study Model- Folding Tensegrity-Space & Circulation
Study Model- Folding Tensegrity-Space & Circulation
Study Model- Folding Tensegrity-Space & Circulation
Plans
Plans
Exploded Axon
Exploded Axon

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading