Archinect
studioelt stefano esposito fabiana longo rosa troja

studioelt stefano esposito fabiana longo rosa troja

Naples, IT

anchor

BOSCOREALE E BOSCOTRECASE

New issues and old perceptions start Circumvesuviana station’s requalification project in Boscoreale and Boscotrecase and in its close areas too: nature is seen as Bosco and cultivated camps memory, landscape as relation to Vesuvio, sea and gulf, magma as memory and reality’s violence and paralysis, man and his land history.
Buildings, considered almost as archeologic pre-existence, linger in their original condition and have been re-used  just trough soft parasite architecture actions which contribute to keep strong strategies about some city parts ‘recycling’.
Following this strategy, the project works  on building position’s value of both stations, so they get stronger their urban role, related to infrastructure being too, creating common spaces too, regardless of their functions.
About Boscoreale station, Vesuvio becomes a background to the eye cones created by new shelters: they represent the land archeological memories trough fiber glass panels.
Big stairs and sloping planers set new design to the ground, pitching and playing with colors: green grass and plants and vesuvian grey’s stones.
In Boscotrecase, some shelters define the space: for bus stop waiting areas and for panoramic terrace on the gulf.
Inside station’s buildings, the project wants to recover the open hall, using it as exposition space, conforming to the ‘Art stations’ issue.
A brise-soleil system has been hooked to the pre-existent glass roof, following its form and its structure, to improve the existing ‘greenhouse’ and creating new spaces.
‘Impronte’, a system in 24 fiberglass panels (used to the exterior shelters too), is hanged up by hall’s brise-soleil system and create a permanent exhibition about Boscoreale and Boscotrecase history. Panels represent  the iconographic history and land memory full of  archeology trough abstract and recovery processes of some iconographic fresco’s pictures, found in Fannio Sinistore villa and of some Boscoreale treasures silverwares.
The architectonic quality of ‘waiting areas’ (platforms) and ‘way areas’(mezzanine floor) always changes in the project, thanks to the use of micro-forated sheet papers in different colors and sinuous shapes, going from the roof to the stairs and joining the two floors.
This sheet papers make, on the platform, big painted ‘thin layers’ which turn around their selves until the ground, becoming a big seat for train waiting areas and giving fluidity and unity to spaces.
Finally, trying to conciliate art and architecture, Stefano Esposito, a part for ‘Impronte’ elaboration, has also placed in mezzanine floor ‘P-aleogramma’, a work  in linguistic and conceptual continuity with the whole architectonic project, thought just for studioelt.

 
 Read more

Status: Built
Location: Boscoreale, IT; Boscotrecase, IT
My Role: designer and artistic director

 
Boscoreale general planimetry
Boscoreale general planimetry
shelters
shelters
Boscotre case general planimetry
Boscotre case general planimetry
shelters
shelters

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading