Archinect
Viren Brahmbhatt

Viren Brahmbhatt

New York, NY, US

anchor

SNS Platina by de.Sign [Architecture | Urban Design] New York | Mumbai

SNS Platina is a unique Office Building that brings elegance, Corporate Lifestyle and Contemporary Architecture to the city of Surat, India. The building is designed in two distinct parts:


Lower two floors are dedicated to shops, directly accessible from the main street maximizing access and visibility afforded by the site’s corner location at the intersection of two streets. Ground and Upper Ground Floors with shops are seamlessly enclosed in continuous glass curtain wall that affords maximum visibility and transparency to allow shoppers to see the display of goods while the shops themselves become part and extension of the street environment.

 

Upper eight floors are designed exclusively for Offices and are accessed from the main street as well as a grand canopy-covered entrance at the Southside of the building dedicated primarily to the office-goers. The building mass of upper office floors is conceived as a ‘solar envelope’ that shapes the building’s form and architecture while providing much-desired weather protection against heat and rain without compromising transparency and light.

The building benefits from the Dual Facade System for increased energy efficiency, combining external layer of Aluminium Solar Screen with an internal layer of reflective glass curtain wall. The Southside façade is defined by reverse stepped profile sectionally, in response to harsh sun from the South with deeper projections and screens that will allow breezes and filter light, however, will effectively block direct sunlight and heat. On the lower floors with shops, the south side is further adorned with custom-made Granite Screens that provide protection and also give the shops and the building a unique character. Upper Office Floors are defined by the horizontal strips of perforated aluminium Sun-Screen stacked vertically - a signature feature of the building.

 

The overall site design includes well-thought landscape, planting and paving that also creates a well-conceived ‘public plaza’ towards the most visible corner of the site at the street-intersection while ensuring complete ‘accessibility’ for all including young and old as well as the handicapped.
 

 
 Read more

Status: Under Construction
Location: India

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading