Archinect
Zack Morris

Zack Morris

Dallas, TX, US

anchor
Model - Front Facade
Model - Front Facade
15 more images  ↓

The Rows at Eastgate

This was the final project for my third year studio. The project was a neighborhood of townhouses, each divided up to one house for each student. Each student was to create a unique family makeup and backstory that would ultimately drive the design of the house.

The family I created was a single mom, her daughter, the grandmother, and a student leasing an extra room in the house. The mother had gone through a recent divorce due to her husband's lack of faithfulness. They had decided to relocate away from him, so they moved to College Station into these new townhouses. The mother was having to work and try to go to school, so she asked her mom, the grandmother, to move in with them so there would be someone to help watch the child. The grandmother had only one request, that she could host a poker night once a week at the house. As a final means to have income to stay in their new living arrangements, the family decided to lease out the spare room above the garage to local Texas A&M students.

The design concept was to try and separate the functions of each person as best as possible while still being able to provide ample sunlight on each level. The most effective solution was to align the spaces vertically, and create a vertical shaft to allow daylight and sunlight into the building. Each floor was designed to become less public space and become more private as you ascended each floor. I designed the first floor to be the area to entertain guests and be the perfect place to host a poker night without interfering with anyone sleeping on the floors above. I also placed the grandmother's room on the first floor to reduce the amount of stairs she would have to travel, and no one would be disturbed while her games go on. The second floor was to be the kitchen, dining and more of a family space. The third floor was reserved for the child, which housed her bedroom and the gameroom. The fourth floor was left completely for the mom, a place where she could remove herself from all of the distractions and just relax when she needed. Her bathroom was designed to be the largest, with a large bathtub for her to be able to relax.
One year after the project was completed, I decided to go back and design the project in Revit, so I could get ideas of what the project would look like with the materials I had chosen, as well as how the lighting would need to be done within the building. Sunlight became an interesting factor in the development of the Revit model, because the physical model had more light reflecting off of the materials than in the Revit model. I was fortunate by creating the Revit model how much light would leak into the interior spaces, so I could determine light placement and intensity. I have always believed how the building appears at night is just as important as it does in the daytime. So, I researched with multiple night renders as well, so I could determine how effective the lighting situation would be throughout the building. This was the final project for my third year studio.

 
 Read more

Status: School Project
Location: College Station, TX, US

 
Floor Plans and Cross-Section
Floor Plans and Cross-Section
Concept Model
Concept Model
The Rows at Eastgate
The Rows at Eastgate
Model - Light Tunnel
Model - Light Tunnel
Kitchen - Interior View
Kitchen - Interior View
Garden - Interior View
Garden - Interior View
First Floor Hallway - Interior View
First Floor Hallway - Interior View
Main Structure Southern Exterior
Main Structure Southern Exterior
Main Structure Northern Exterior
Main Structure Northern Exterior
Dining Room - Interior View
Dining Room - Interior View

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading