Archinect
Michael Coyle

Michael Coyle

Washington, DC, US

anchor

West End Development

The West End Development is a redesigned public library that integrates residential condominium units on the same site.  I have proposed, in a private-public partnership, a double bar concept for this project located on L Street between 23rd Street and 24 Street, in the heart of DC's West End Business District. The Project is Significant because the original library is deteriorating and there is an opportunity to add density to the site that will be supported by Georgetown Students to the west and young professionals.

 
 Read more

Status: School Project
Location: Washington, DC, US

 
Cost Estimate Report, Building Access Diagrams, Site Percentages, and Typical Floor plans in relation to room types
Cost Estimate Report, Building Access Diagrams, Site Percentages, and Typical Floor plans in relation to room types
The ground floor clearly depicts the concept of public and private space separated by a buffer. The private spaces are the condominiums to the north and the public space is the library facing L Street.
The ground floor clearly depicts the concept of public and private space separated by a buffer. The private spaces are the condominiums to the north and the public space is the library facing L Street.
This piece displays each unit type that was designed with the public and private space divided by a buffer. It also displays a sketch of the balcony and its sun shade and louver system that is transferred from the exterior elevation to the interior units as a hanging ceiling of wooden bars.
This piece displays each unit type that was designed with the public and private space divided by a buffer. It also displays a sketch of the balcony and its sun shade and louver system that is transferred from the exterior elevation to the interior units as a hanging ceiling of wooden bars.
While playing a game of inches, a one car garage slides under the stair to add value to the property. The garage is accessed from the alley and is an alternative to the underground parking. This is a 2 bedroom, 2 bath unit with walk-in closets. The top floor next to the entry is pushed back to allow natural light to find its way down to the first floor bed room, a necessary move because privacy issues place a wood paneled wall on the first floor separating dwelling space and public space. The...
While playing a game of inches, a one car garage slides under the stair to add value to the property. The garage is accessed from the alley and is an alternative to the underground parking. This is a 2 bedroom, 2 bath unit with walk-in closets. The top floor next to the entry is pushed back to allow natural light to find its way down to the first floor bed room, a necessary move because privacy issues place a wood paneled wall on the first floor separating dwelling space and public space. The wall section shows the concrete connection to a curtain wall system, a green roof, and a sun screen and louver system that allows for diffuse light to enter the space.
the interior courtyard perspective(bottom left) displays the public walkway through the site with a view of the light wells and planters on the left and hanging gardens on the right that add to the 2 story townhouse unit as a privacy screen. Those units have entry on the second floor. The Axonometric drawing(top right) graphically depicts the overall hierarchy of building uses stemming from the library entrances on 24th and L Street. The condominiums rise in an elegant manor with two strong...
the interior courtyard perspective(bottom left) displays the public walkway through the site with a view of the light wells and planters on the left and hanging gardens on the right that add to the 2 story townhouse unit as a privacy screen. Those units have entry on the second floor. The Axonometric drawing(top right) graphically depicts the overall hierarchy of building uses stemming from the library entrances on 24th and L Street. The condominiums rise in an elegant manor with two strong stone elements housing the stair wells that begin to spur a dynamic with the wood sun screens that create the private section of the outdoor balconies.

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading