Archinect
Shawn Lutz

Shawn Lutz

Houston, TX, US

anchor

Foggy Architecture

This project takes into account the challenge of balancing a city’s unique topography and a building’s form. Limitations such as drastic elevation changes or rocky terrain may often hinder a building’s development. In the instance of Chongqing, the city continues its booming economic growth by adapting the topography to meet its needs.  The goal of this project is to propose an alternate solution of building without impacting any of the existing conditions.

A sport recreation center was chosen for this specific site.  The program includes elements such as tennis courts, a natatorium, basketball courts, volleyball courts, a spa, and support spaces.  Without changing any of the existing landscape or the development surrounding the site, the building became defined by the location of each programmatic element.  As the location of each function shifts, the building’s form adapts to the landscape and consequently changes shapes.

In addition to minimizing the impact to the surrounding land, the project also takes into consideration the impact to Chongqing’s citizens.  By leaving the existing circulation paths and elevating the structure above ground, pedestrians are able to maintain their regular flow around the site.

Despite the potential limitations of the site, the building is still able to provide a visual connection.   A void was introduced to provide a focal point for local residents.  As one approaches the void, which is located in the center of the building, they are able to gain visual access to all levels.  Likewise, users inside the facility are able to view pedestrians under the building. This interaction allows the Chongqing citizens to have an extended view into the building.

 

 
 Read more

Status: School Project
Location: Chongqing, China

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading