Archinect
Christopher Provost

Christopher Provost

Brooklyn, NY, US

anchor

Fenway Community Center

 In this project, we were told to analyze a large portion of Boston from Fenway up to the Charles River.  It was our job to understand each area and break down the sites to see what spaces were under utilized or needed up keep.  In my eyes the beginning of Boylston St. near Fenway needed major work.  There are a lot of unused spaces and prime development wasted on parking. 
 
I felt the Fenway area needed a connection space between the housing community around the Fens and Fenway Park itself. My idea is to create a Community center for the neighborhood that also acts as a buffer and a means of safe passage for Fenway Park during Games.  By closing off Van Ness St it created a more pedestrian friendly area behind the community center and for Yawkey Way.  A parking garage is also added below the community center to get more cars off the street for a cleaner look to this new area.

 The basic design came from the pathway between Boylston St and Fenway Park. By creating 2 seperate buildings that are connected by 2 large doorways, it gives oncomers the feeling that they are actually walking into the building without knowing it.  This travel space also acts as a courtyard for the community center.  The buildings are seperated into recreational and educational uses.  The element of creating 2 buildings that seem as 1 can also felt from inside each space.  Large curtain walls seperate the inside to the courtyard of the spaces.  Therefore you can see from one building to another, again creating the idea that you are only occupying a single space.

There is something for every person in the surrounding community here. Including a Gymnasium, Senior Center, Day Care, teen center as well as classrooms.

 
 Read more

Status: School Project
Location: Boston, MA, US

 
Rear Entrance
Rear Entrance
Working Model
Working Model

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading