Ian Wilson

Ian Wilson

Denver, CO, US



I believe that Architecture is a careful analysis of asking questions and research to apply those facts to start a rapid procession of design collaboration into a final nurtured design.

I recently Graduated with a Bachelors degree in Environmental Design emphasis in Architecture from The University of Colorado at Boulder in December 2010. 


Ian's Travel Blog on Archinect:

Cultural effects on the Built Environment in Rio de Janeiro

I would like to start a blog about my upcoming travels to Rio de Janiero, Brazil. I am going to visually document and narrate my adventures around the city and local areas. I really want to share my findings with the architectural community and help document what people dont see in the websites online. I will be looking at the city from a macro to micro view all the time, taking into account the minute details to the overall city.

Category Title


4240 Architecture Inc, Denver, CO, US, Project Architect

Collaborative design team member involved in the design process's from initial ideation through completion. Focusing on sustainable design practicing to detailing.

Sep 2011 - current

Tryba Architects, Denver, CO, US, Intern Architect

Member of design team(s) to create and deliver design packages during all phases of construction. Collaborative member to many competition and marketing efforts. Primary Firm focus on civic, commercial, cultural, design build and residential.

Selected Projects:
Marczyks Fine Foods
Park Towne Place

May 2010 - Sep 2011


University of Colorado at Boulder, Boulder, CO, US, Bachelors, College of Architecture and Planning

Emphasis in Architecture

Aug 2005 - Dec 2010


2015 ENR Mountain States Award – Green Project Category - The Pavilion at Laurel Village, 1st Place

The Pavilion at Laurel Village serves as the heart of Colorado State University’s large - scale re-envisioning of the northern residential district. The energy of an academic spine was connected to this district with the goal of creating long-term viability for the area. The 34.3 million dollar Laurel Village project focuses its energy around the 4.2 million dollar Pavilion, a student “collaboratory” building that creates a distinct and unique center to Laurel Village.

Designed to serve the surrounding new 4.8 acre, 615-bed Laurel Village, the 11,500gsf Pavilion is home to a student gallery, mailroom, campus ‘Ecoleaders’ office space, classroom space, student-led bike repair shop, and numerous types of lounge and study spaces. Its functions make it a resource for both students and faculty and create an environment that presents users with different ways to engage and learn, both individually and socially. Features such as a sloped roof, an outdoor performance green, and a modern day Agora (or gathering space) encourage year-round activity.

The building responds to the site in both form and function while also serving operational needs, and employing visible, environmentally aware strategies and structures. Passive heating and cooling elements create a comfortable physical environment that is environmentally responsive. Since its completion, it has become the first of building on campus to receive LEED Platinum designation and is utilized as a recruitment tool for the university.


Bio-SIP Furniture Chair Competition, 1st Place

Bio-Sip Chair competition was to design a chair using the Bio-SIP material with out wasting any of it. I designed a chair using a flat pack technique with digital fabrication to CNC the profiles and the slots. The chair will fold into itself and become structurally stable. Juried by DWR and other professionals.


Top Fourth Year Studio Project - Ruwais Cultural Center, Award

In my last undergraduate studio, our studio teamed up with Architecture Firm RNL in Denver to design a Cultural Center for their new harbor front Urban Planning project located in Ruwais, Abu Dhabi, UAE. I designed a full mixed-use site that incorporates the cultural center which holds a performance art academy and the museum with retail. As well as the naturally cooled Residential tower which is fully mixed use as well. The buildings were also designed to naturally cool and ventilate the people inside.


Top Third Year Studio Project - Mesa Trail Hostel, 1st Place

In this third year studio we were given the opportunity to design a hostel for the Mesa Trail in Boulder Colorado. The process was rigorous producing models after models designing the space three dimensionally, at the same time working with the design in plan and section.


Areas of Specialization 


Please wait... loading