Archinect
Paolo Cesaretti Architetto

Paolo Cesaretti Architetto

Milan, IT

anchor
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
18 more images  ↓

Coop | ECR

Concept
The international movement ECR (Efficient Consumer Response) takes inspiration from innovative principles of collaborative management between large scale retail trade and manufacturers. The ECR-Italy project deals with the Corporate Social Responsibility and accordingly, since 2004, Coop the leading Italian supermarket chain has offered all of its suppliers the possibility to take some concrete actions in a few specific domains such as environmental protection, the defence of human rights and nutritional safety.

In view of its participation to the yearly appointment of the forum, Coop has trusted the design of its stand with the Milan-based vc a, who had already designed the new in-store image and communication of the company’s hypermarkets.
Coop’s institutional vocation was the main theme to be communicated alongside values such as membership, solidarity and sustainability, which have always distinguished the work of Coop and stand for its number-one communication tool.

The project has been keyed to outstanding set design simplicity. The institutional colours – white and red – have been matched in a rational mix of volumes and surfaces. Against this composition, two recurrent metaphors have been staged, namely bond and embrace which immediately remind the visitor of the company’s value-focused approach. Reproduced on the floor as a blown-up decorative pattern, the logo is the hallmark of the four exhibit areas dedicated to “fair trade” products and innovative research in product design. The large bottom wall evokes and magnifies the theme of bonding values and relations. A crowded reception and sampling area, livened up by the presence of people, completes the space layout.

 

 

Awards
ADI Design Index 2008
XXII Compasso d’Oro (shortlisted)

Details
Client: Coop Italia
Show: ECR Europe Forum & Marketplace
Area: 300 sqm

 
 Read more

Status: Built
Location: Milan, IT
My Role: Project Architect
Additional Credits: Architects: vc a | Paolo Cesaretti+Cristiana Vannini, Milano
Visual designer: Claudia Astarita
Assistants: Vito Ruscio, Silvia Ferrario
Contractor: Way, Milano


 
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri
Photo by © Saverio Lombardi Vallauri

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading