Archinect
Lanz Mutschlechner

Lanz Mutschlechner

Innsbruck, AT

anchor

Vertikale - Indoor rock climbing

The climbing gym Brixen arises at a prominent urban site and is therefore also aesthetically designed and creatively challenging.

Through a transparent façade nature and landscape are transported to the building, while the interior remains visible externally. The multilayered structure facade creates a moiré effect, of the moving observer always creates new impressions and both users inside and outside the viewer in a dynamic relationship to the climbing gym provides.

When planning the climbing gym environmental aspects and sustainability are fundamental requirements. They are due to a detailed planning and a sophisticated climate control system with multi-layered facade, Ventilation or. Heat storage by intermediate zones in the building façade and the creation of mass storage in the building. With the use of solar energy, the seasonal variable shell and facade of the area involved- and aeration is a mechanical cooling is not necessary and results in significant cost savings for construction and operating costs.

The development of the climbing gym is on the south side of the new town square, north side from the upper city park; A connection to the new underground car park is provided. The Disabled Development also ensures use for therapeutic purposes. The open design of the climbing gym with free-standing climbing tower offers a view of the park and outside space, and inwards to the entire hall. The technical approach makes climbing the hall suitable for sports climbers and recreational climbers, for training and competition. 

 
 Read more

Status: Built
Location: Brixen, IT
My Role: General Planer
Additional Credits: ARGE Lanz+Mutschlechner & Arch. Meraner

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading