Archinect
K ARchitects

K ARchitects

Melbourne, AU

anchor
The only change to the original facade was to lower the sill of the window and create a juliet balcony. The raised roof sails above. Timber bulkheads allow services reticulation and translucent stair atrium walls allows natural light in to the wet areas at the ground floor. Photo: Peter Bennetts
The only change to the original facade was to lower the sill of the window and create a juliet balcony. The raised roof sails above. Timber bulkheads allow services reticulation and translucent stair atrium walls allows natural light in to the wet areas at the ground floor. Photo: Peter Bennetts
2 more images  ↓

RICHMOND WAREHOUSE CONVERSION

Tri level Alterations and Additions,
Construction Cost $500K.
Completed 2011.
Redevelopment of 2-storey warehouse shell to 3-storey, 3 bedroom/ 3 bathroom apartment.
A fine, free-standing steel & timber staircase connects all the levels within the full-height internally-glazed atrium which also feeds natural light to the lower levels and wet areas
The top floor living level exploits panoramic city views, re-using the original large-section timber trusses,
and features a seamless link between the outdoor terrace and kitchen for entertaining.
The clients, both former builders intended to manage the construction trades and were therefore heavily involved in working through construction details.

 
 
 Read more

Status: Built
Location: Melbourne, AU
My Role: Architect

 
Natural light cascades down the stair atrium, deep into the building. The stair structure was kept as thin as possible to maximise daylight penetration to the lower levels and via the glazed atrium walls. Photo: Peter Bennets The coloured glass panels create further interest.
Natural light cascades down the stair atrium, deep into the building. The stair structure was kept as thin as possible to maximise daylight penetration to the lower levels and via the glazed atrium walls. Photo: Peter Bennets The coloured glass panels create further interest.
The top living level is completely open plan, with spaces defined by the reclaimed roof trusses - simply raised up from the original roof. Light floods in the living level, via clerestory glazing between the reclaimed trusses. The Kitchen & Dining area connects effortlessly to the rooftop terrace. Photo: Peter Bennets
The top living level is completely open plan, with spaces defined by the reclaimed roof trusses - simply raised up from the original roof. Light floods in the living level, via clerestory glazing between the reclaimed trusses. The Kitchen & Dining area connects effortlessly to the rooftop terrace. Photo: Peter Bennets

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading