Archinect
Studio 3LHD

Studio 3LHD

Zagreb, HR

anchor
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
13 more images  ↓

House V2

House V2 is located in Dubrovnik, in the urbanized area of Lozice. In an attractive location close to the sea, which is determined by steep topography made ​​up of retaining walls, terraces and staircases an existing unsuitable house was replaced by a new one. In keeping with a long tradition of Mediterranean transformation and cultivation of nature and overcoming of "doc" (the local term for a depression: a smaller arable land area), stone walls and altitude differences were used as the basis for laying new topographic layers in horizontal and vertical direction. Horizontal, gently undulating roof plate follows the internal structure of the building and also defines the body of the house which is incorporated into the landscape by its geometry. The simple and geometric forms of the house with their materials and white stone facades are in accordance but also in contrast to the drywall.
The basic concept of the design of the living environment was to create a house that is at the same time open to nature but also sufficiently protected against the climate. The wonderful and high quality view seen from the plot is maximally utilized with large glass windows on the facades.
The house is developed in several levels because of the slope of the plot - the entrance is on the top floor, parking area is next to the street, and other activities are organized in split-levels: three bedrooms with bathrooms, parents' bedroom with a dressing room and a bathroom, staircase, spacious living room, dining area, kitchen, service space, storage and toilet, TV lounge with a projector screen and space for children to play. Living and dining room have a direct connection with the outside spaces - partially covered terrace with an outdoor pool. The environment is also designed in several levels - terraces that are connected by stairs and go down to the sea.
The facade and the roof are clad in white stone plates; large glass windows are partially recessed into the volume and open the house towards the sea but at the same time ensure a pleasant shade in the interior. Terraces are paved with stone or teak planks and all available surfaces are planted with indigenous plant species and executed in materials adapted to the area and location climate.

 
 Read more

Status: Built
Location: Dubrovnik, HR
My Role: author
Additional Credits: Project team: Sasa Begovic, Marko Dabrovic, Tatjana Grozdanic Begovic, Silvije Novak, Romana Ilic, Marin Mikelic, Ivana Dabrovic / Ecoing d.o.o., Kristina Vidic / Ecoing d.o.o.
Project team collaborators:
Hrvoje Vidovic / 3LHD, Caroline O' Leary / 3LHD
Collaborators:
Mario Josipovic – Mechanical installations
Berislav Medic – Structural engineering
Branko Corko (IPZ Elektroinženjering-22 d.o.o.) – Electrical engineering
Makro 5 – Pool systems
Marija Babojelic – Bill of quantities
Horting d.o.o. – Landscape design
Ines Hrdalo – Landscape design
Mateo Bilus (AKFZ studio d.o.o. ) – Building physics
Marko Ercegovic - photography
Supervision: Gark konzalting d.o.o.
Main contractor: Alfaplan građenje d.o.o.

 
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic
photo by Marko Ercegovic

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading