Archinect
EXIT ARCHITECTS

EXIT ARCHITECTS

Madrid, ES

anchor
general view
general view
18 more images  ↓

PUBLIC LIBRARY “LUIS MARTÍN SANTOS”

The library is thought as a metaphor of books itself. Covers that attract you and let you see only a little fragment of the stories they contain. Stories, all of them, born from imagination.

This is the way the library is tried to be built, as an enigmatic cover with a plain shape that makes it an object. An attracting cover that, once left behind, discovers a story full of nuances, with paths still to be written.

The library opens itself to a pedestrian boulevard, at the end of a residential 8-floor blocks area. The building gets its identity through materials, rejecting composition criteria.

On the other hand, as we get close to it, the apparent opacity disappears and the building opens itself to people circulation. This way, considering the different levels of the surrounding streets, three entrances are open: one secondary, for groups, in the lowest level, and two more, on the other facades, which get to the main hall level. From the two latter, one of them opens to the boulevard and is signified with a big crack in the building which allows to see the interior. At this point the upper hermetic box is brought forward to generate a covered area that, together with the main staircase, configure a relation area between in and out. The other access, less important, serves as an accessible way to handicapped people and as connection with the adjacent Cultural Center.

The building is conceived as a dense, compact and hermetic solid, perforated by six circular courtyards that trap the natural light and generate reading areas open to the sky.

The diverse areas into this solid are developed in four levels, with very different use on each one. Nonetheless there is a strong visual connection between all of them through the building sections. The areas are clearly defined: hall/exhibition, children/teen, periodicals, general collection and meeting rooms.

The hall serves as a relation and control area. Visually connected with the children area and
with direct access to the periodicals area, it is conceived as a dispersed space, open to the exterior and from which it is clearly understood the building organization.

The children/teen area occupies the naturally lighted part of the lowest level. It is an open, two-level high space. The façade is closed in the lower part and totally glassed in the upper part to get a correct natural lighting. The rest of this level is dedicated to storage and technical rooms.

The general collection occupies the main space of the building. It is a closed and  introverted space. Surprisingly, despite the exterior hermetic appearance, it is full of the soft light that gets in through the courtyards. These are, at the same time, transparent and reflecting, and generate a non-hierarchical spatially structure, through which you can easily wander around captivated by the existing tranquility.


CONSTRUCTION

Construction is not only the election of a few materials, but also defining how they are put into place and finished, so that they transmit certain desired ideas.

This way, the structure is not only a bearing element, but also define and qualifies the different spaces. Over a concrete basement that protect the archives from humidity is placed a light structure that shows itself in all the spaces. In the lower levels the pillars are inclined to evoke the dynamic character of the building and its connecting function between the different spaces, allowing the vision and lighting through themselves.

In the upper level the structure is concentrated in the perimeter and the courtyards, and is as well an element that configures the space. The courtyards become a structural grid covered with glass that allow the lighting and widen visually the room.

The rest of the construction is solved by simple ways. The ventilated façade is made with a big-wave undulated steel sheet and without finishing supplementary elements that could emphasize its presence.

The glass walls have no profiles and reach from the floor to the ceiling, so that the reflection gets only interrupted by the unavoidable need to divide them in different pieces. The floor are also covered with continuous elements, using different colors to distinguish each area. The rest is left in white, letting the others talk…

 

http://www.flickr.com/photos/77773440@N08/sets/72157629176943842/

http://issuu.com/exit-architects/docs/nameb8db44/1

 
 Read more

Status: Built
Location: Madrid, ES
My Role: Architect
Additional Credits: JOSE ANTONIO ALONSO / ALBERTO PALENCIA
technical architects

JG INGENIEROS. JUAN ANTONIO POSADAS
mechanical consultants

NB 35. ALBERTO LÓPEZ NAFRIA
structural consultants

MIGUEL DE GUZMÁN
PABLO ÁLVAREZ COUSO
EXIT ARCHITECTS
photographs

PECSA
general contractor

 
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view
general view

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading