Archinect
HYLA Architects

HYLA Architects

Singapore City, SG

anchor

Belimbing Avenue

A light well with a reflecting pool divides this intermediate terrace house into two blocks.  The light well is covered at the top with a glass and timber trellis providing shelter from the rain and yet still allowing light and ventilation to pass through the entire house. The staircase runs along the side and underneath it is a gently cascading water feature which feeds into the pool. On the 1st storey, a screen / display shelf divides the staircase from the living room. The living, dining and dry kitchen occupy the front block and is in one continuous space, whilst the wet kitchen and service areas are in the rear block. A timber bridge crosses the water feature from the 1st to the 2nd block.

The top of the stair well is also covered in glass and timber. The timber trellis is hung on steel cables giving it a gentle camber. The stairs lead to the roof terrace on the attic level where the master bedroom is. The master bathroom has a similar timber trellis detail over the bath and shower area, but with smaller and round timber sections to fit the smaller scale of the space. The connecting bridges on the 2nd storey and attic level are all not in line with the 1st level bridge thereby giving a greater sense of space in the light well.

 The whole house is in off form concrete and tropical timbers of teak and chengal.

Type: New Erection of 2-Storey Intermediate Terrace House with Attic
Location: Belimbing Avenue, Singapore
Status: Completed February 2014
 

 
 Read more

Status: Built
Location: Singapore, SG
My Role: Architect
Additional Credits: Main Contractor: Praxis Contractors Pte Ltd
Structural Engineer: SB Ng & Associates CE
Land Area: 189.2 m2
Build Area: 316.0 m2
Photo Credits: Derek Swalwell

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading