Archinect
Paul Archer Design

Paul Archer Design

London, GB

anchor
© Will Pryce
© Will Pryce
9 more images  ↓

Jax House

Close to London Fields this late Victorian two-storey house offered wide and well proportioned rooms, but the layout was not connected very well to the garden. Our clients asked us to rearrange the kitchen, dining-area and adjoining spaces on the ground floor to achieve a strong link between the ground floor area and the lush rear garden. 

We extended the house to the side with a simple glass-infill to make use of the small strip of land, allowing light from both open sides to flood into the reception rooms and create a generous light-filled open space. Towards the rear we introduced a set of minimalist sliding doors, creating a floor to ceiling contemporary bay-window over two-thirds of the rear elevation. This mirrors the geometry of the upper floor and leaves room on the side for a casement window above the kitchen sink.

The original exposed brick external walls were retained, these now act as a significant internal feature and also present clearly the geometry of the original Victorian House. The garden has been planted with perennials, roses, bushes and shrubs, providing a lush setting for the property and a great view from the inside. 

On the upper floor the existing rear extension is now a generous master suite with stunning shower-room, completely clad in dark grey terrazzo and equipped with solid brass fittings. 

The refurbishment also included a new bathroom to the front to serve the two double bedrooms, new sash windows, heating system, radiators and complete house re-wiring and insulation upgrade.

 
Read more

Status: Built
Location: Hackney, GB
My Role: Architect
Additional Credits: Contractor: PSK Developments Ltd.
Structural Engineers: Hardman Structural Engineers.

 
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce
© Will Pryce