Archinect
INABA Inc

INABA Inc

Los Angeles, CA

anchor

Temporary Café at the Whitney Biennial

As part of 2010, the Whitney Biennial, Jeffrey Inaba’s firm, INABA, was commissioned to design a pop‐up café located in the museum’s interior courtyard. The project consists of 
three (3) large‐scale lanterns that occupy the courtyard’s double‐height space, a 24‐foot long service 
counter, communal tables, high‐top counters and ‘droopy’ seat cushions.  
 
However bold in form or expressive in materials, it was striking to us that postwar architecture is 
vulnerable to appearing cold, incomplete and lacking in detail. Depending on the character of the interior 
design, even the strongest statements of modern architecture can today sometimes verge on feeling 
unadorned, like a dentist office waiting area. We wanted to add another scale of detail and information to 
the Breuer building’s interior. Only instead of using stark simple forms and exposed natural materials, we 
tried to enhance the space, to ‘re‐humanize’ it, with curved shapes and a palette of synthetic materials 
(fiberglass, resin, nylon, acrylic and vinyl). 
 
In conjunction with Jeffrey Inaba’s Columbia University‐based group, C‐Lab, INABA developed graphic 
design elements for the café, including T‐shirts, signage and the menu. In addition, they created order 
cards, which together comprise an unofficial Whitney Museum of American Art Building Materials 
Collection. Each card shows the front and back surface of a material found in the Breuer building. 
  
The café is operated by Danny Meyer’s Union Square Hospitality Group, and features sandwiches created 
specifically for the pop‐up by USHG’s renowned chefs. The menu items are available at the Whitney only, 
for the duration of this installation.  
 
The café, called ‘Sandwiched,’ will serve visitors until the opening of a permanent restaurant in 
September 2010. 

 
 Read more

Status: Built
Location: New York, NY, US

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading