Archinect
Wiel Arets Architects

Wiel Arets Architects

Amsterdam, NL | Maastricht, NL | Z├╝rich, CH

anchor

AZL Pension Fund Headquarters

"'Just because Napoleon was nothing, he could signify everything except himself.' With this unambiguous statement Marx signals the potential emptiness of the signifier and he underlines a corresponding instability in the meanings which might attach to the name. How often do place names, for example, fix and memorialize accident, mis-identity and error? Something similar — but more extreme — occurs in architecture under the mediated conditions of late modern capitalism. It has become impossible to separate out the 'object' of criticism from the web of representations and affiliations within which it appears. 

This insight is intended to point to the paradox under which the work of Wiel Arets is presented. A young architect with significant built works to his credit, Arets has gained a reputation as a careful constructor well within established modernist paradigms. His work is precisely detailed, and he favors the trabeated frame as a means of expression. Working within the parameters of an apparently reductive modernist language, and with clear antecedents in Dutch modernity, he is also able to allow the particularities of context to lightly inflect these rigorously formal compositions. Projects like the AZL Pension Fund Headquarters map local conditions with great precision and on the basis of thorough local knowledge." –Stan Allen (Wiel Arets: AZL Heerlen, 010 Rotterdam, 1999)

The AZL Pension Fund Headquarters is an extension to an existing office building dating from the 1940s, in the center of Heerlen, the Netherlands. The existing structure was retained–against original desires–for its historic and cultural significance, largely owed to the region’s flourishing late 19th century coal mining industry. The restoration and addition makes use of a stark and restrained material palette, relying on concrete, black steel and black Birch-wood.

The site of the new building connects two different streets and therefore has two different means of access. The new program called for 230 workplaces, 23 private offices and a variety of open-plan and group areas, a conference room, café, car park and garden. The conceptual theme that governed the project’s development was the idea of ‘inserting’ or ‘grafting’, the later being a key component of the firm’s activities, becoming the direct conceptual route into the project’s complex program and site conditions. In effect, the new building components were literally inserted into the existing site situation. Perpendicular extensions were attached to the rear side of the buildings, and ‘plugged’ into the existing units. Conversely, the site’s automobile traffic pattern is a reversal of this concept; removed from the street and lowered below grade.

The major additions are housed in the elongated volume, consisting of thin slab volumes clad in concrete and stainless steel. These volumes hang upon one another, and above a large lineal space carved from the ground. This floating effect provides a perception of weightlessness, at the same time doubling as an energy saving double-membrane. The hewn ground extends into the space between the two existing buildings, combining the former site condition with the newly created one. The carved volumes work as a geometry-adjusting device, accommodating the entire complex to the subtle-misalignment of the streets that define the site of the AZL Pension Fund Headquarters.

Location
Akerstraat 92
6411 HD Heerlen
the Netherlands

Program
Office, Renovation

Size
5.400 m2

Date of design
1991

Date of completion
1995

Project team
Wiel Arets, Dominic Papa, Ani Velez

Collaborators
Lars van Es, Jo Janssen, Malin Johanson, Maurice Paulussen, Joanna Tang, René Thijssen,  Richard Welten, Paul Egers, Joanna Tang

Client
Pensionfund AZL Beheer Heerlen

Consultants
Veldhoen Facility Consultants BV, Ingenieursbureau Grabowsky & Poort BV, Tema Ingenieurs BV, Laudy Bouw & Planontwikkeling BV

 
 Read more

Status: Built
Location: Heerlen, NL
My Role: Architect

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading