Archinect
Eli Goteiner

Eli Goteiner

New York, NY, US

anchor

Finley Student Center

     The Finley Student Center creates a place for City College’s 17,000 students to gather, organize, and relax. Entries from both the north and south reflect its location at the center of campus. From the north, a gentle slope leads into a soaring atrium overlooked by the floors above, while from the south, a grand stair leads into the atrium and continues upwards, serving as both circulation and informal seating.  The facade's use of punched windows brings down the scale and relates to the older college buildings to the north, while its light terra cotta tiles reflect both a material of the older buildings and the tiling pattern of the Architecture Building across from the site. Extensive glazing at the ground level puts the building's large game room on display and invites passing students to join in on the fun.  Sustainability is paramount, with passive solar techniques, extensive natural lighting, utilization of waste heat from the adjacent power plant, and renewable and non-toxic materials employed to afford the building the smallest possible impact on its environment.

 
 Read more

Status: School Project
Location: New York, NY

 
Aerial, night
Aerial, night
South (ground level) entry
South (ground level) entry
South (ground level) entry, night
South (ground level) entry, night
North (plaza) entry
North (plaza) entry
North (plaza) entry, night
North (plaza) entry, night
Atrium
Atrium
Sitting stairs from ground level entry
Sitting stairs from ground level entry
Site plan, with North Academic Center adjacent to the north
Site plan, with North Academic Center adjacent to the north
Wall detail along Convent Avenue
Wall detail along Convent Avenue

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading