Archinect
ELC Arquitectos [Emilio López Cruz Emilio López Ruiz de Salazar]

ELC Arquitectos [Emilio López Cruz Emilio López Ruiz de Salazar]

Madrid, ES

anchor
Living room and stair
Living room and stair
10 more images  ↓

Casa "Huguito"

This detached house is situated on a plot in the urbanization called "La Arboleda", on the outskirts of  a very small  town called Pioz, in Guadalajara (Spain).
The client requirements were  only three: a high-rise living-room, lots of light everywhere,and  a very simple concept house design. But, of course, there was a fourth one: a very small budget.
The strict municipal regulations imposed, inter alia, tiled roofs, angled, and traditional finishes such as plaster or brick face, looking for anodyne "traditional"  architectural solutions.
So, we developed a simple and straightforward approach. The project as  finally resolved  by playing with two simple, clear and quite categorical  volumes. The main body, single-storied, defined by  a long single deck (yielding higher area nearly six feet high), houses the living room  and the kitchen. And a second volume annex to the main one, and slightly slipped to it,  two-storied, under  classic low gable cover, where we located bedrooms, bathrooms and a study and reading area.
With a very simple projective tools, we obtained a simple but intentionally conceptual configuration.
In the interior space , the staircase, protagonist of the space of the living-room, lands  on a "gateway Library" on the top floor, and connects an open reading area next to a large window, to  the main terrace on the first floor. This cantilevered terrace is also able to provide ample sun protection to the living room.
A  careful  light  game is designed from three points in the living room space, by a diagonal perspective to the big window in the reading area on the upper floor.
The facade composition was clear and simple, and  finished in a thin white finish scraped monolayer mortar, contrasting the relatively abstract language achieved with neighboring buildings , even all had to observe the same municipal requirements.
Anecdotally, the house  was called in  a derogatory manner as "modern house" at the beginning of the works by many neightbors, ended up being dubbed "the beautiful modern house" at the end of the work by those same people.

 
 Read more

Status: Built
Location: Pioz, Guadalajara, Spain
My Role: Architects
Additional Credits: ARQUITECTOS:
Emilio López Cruz
Emilio López Ruiz de Salazar
Daniel del Rey Hernández
APAREJADOR:
Víctor Guerra Sánchez.
COLABORADORES:
Delineación: Alfonso de Sala Ribé
PROMOTOR:
Privado. (D.S. de la P.)
CONSTRUCTOR:
ÁLVAREZ BEDOYA, S.L.
FASE:
Construida
FOTOGRAFIAS
ELC ARQUITECTOS

 
sketch
sketch
east facade
east facade
axonometry perspective
axonometry perspective
west facade
west facade
sections
sections
plan
plan
north facade
north facade
south facade (detail)
south facade (detail)
east facade
east facade
south facade detail
south facade detail

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading