Archinect
Claus en Kaan Architecten

Claus en Kaan Architecten

Rotterdam, NL | Amsterdam, NL

anchor
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
9 more images  ↓

Central Judicial Collection Agency, Leeuwarden (The Netherlands)

The new building for the Central Fine Collection Agency (CJIB) is a striking and timeless building to house a comfortable and modern working environment.

The building is open, light and transparent. The maximally open façade of the offices has a second skin to meet all the criteria for climatisation, comfort and sustainability. This second skin consists of narrow, curved glass panels and is draped around the volume like an ethereal veil. Since the building is raised above a half-sunken parking facility and has rounded corners, it seems to float about its green surroundings.

The new CJIB building is a specific building with generic qualities. The building has optimal flexibility. Instead of a standard office layout with rooms, corridors and central zones, it has an open floor space without obstructions, in which all of the office principles required by the CJIB can be achieved within the organisation-orientated accommodation model and – above all – be interchanged with one another in a simple way.

The complete programme of 400 work areas is accommodated on three floors around a centrally located covered atrium. Open work areas, duo work areas, concentration work areas, consultation areas, conference areas, interactive and meeting areas, landing areas, as well as facility and call units are arranged in diverse compositions.

The provision of more headroom than requested (3m nett) not only enhances the quality of the working environment but also gives the building an increased future value. In combination with the optimal flexibility of the ground plan, the compact volume and the covered atrium, this contributes to a very high level of sustainability.

The atrium not only provides the internal working zones with plenty of daylight, but also gives the building a spatial centre that on the ground level includes a piazza with meeting areas, a coffee corer and conference facilities. Together with the light and open working levels, the atrium and piazza give the building a highly individual identity that is very different from traditional offices: a modern, flexible and comfortable working environment with a maximal view of the surroundings on all sides.

 
 Read more

Status: Built
Location: Leeuwarden, NL
My Role: Architect

 
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
Claus en Kaan Architecten / photo Sebastian van Damme
Claus en Kaan Architecten / photo Sebastian van Damme
Claus en Kaan Architecten / photo Sebastian van Damme
Claus en Kaan Architecten / photo Sebastian van Damme
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
Claus en Kaan Architecten / photo Christian Richters
Claus en Kaan Architecten / photo Sebastian van Damme
Claus en Kaan Architecten / photo Sebastian van Damme
Claus en Kaan Architecten / photo Sebastian van Damme
Claus en Kaan Architecten / photo Sebastian van Damme

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading