Archinect
Christoffer Gotfredsen

Christoffer Gotfredsen

Copenhagen, DK

anchor
View of the Courtyard
View of the Courtyard
6 more images  ↓

Culture Courtyard Capitol Hill

MANDRUP MASTER STUDIO:

Culture House Capitol Hill

Location: Capitol Hill, Seattle, Washington, USA

  • MANDRUP MASTER STUDIO

    Led by visting professor Dorte Mandrup and Peter Cohan, the studio was structured around two seperate design charette weeks. Students were asked to design a Culture House sited at the intersection of Madison Avenue and Pine Street in the Capitol Hill neighnorhood of Seattle, WA, US. The first week at the begginng of the quarter focused on testing initial concepts against the program and the site, ensuring a clear direction for the gap between Mandrup’s visits. The second week at the end of the quarter was intended to make a final design push for the projects before the final review.


    Students were asked to be critical of the program, adding and removing elements to enhance to concept of the building. The diverse program included program such as a workshop, a maker lab, café, exhibition, performance spaces, library, communal kitchen, laundromat, cinema and more.

Culture Courtyard Capitol Hill

This proposal for a Culture House in the Capitol Hill neighborhood of Seattle, Washington is first and foremost a response to the existing site which is located at the intersection of Madison Avenue, Pine Street and 16th Avenue.

The new Culture House connects to the adjacent Pearl Apartment building to the west and splits the site in two, creating an urban space with a grand entrance towards Madison to the south, and opening up the existing courtyard to create a more secluded green space to the Northwest. The two exterior spaces take advantage of solar exposure throughout the day, and are connected visually through a large foyer & event space in which the front desk, library, laundromat and a café are located. Large sliding doors can be opened up to physically connect the interior with the exterior.

The floor plates of the Pearl building extend into the new ‘addition’ and are then ‘cut away’ as the volume scales down towards the street, creating a succession of double and triple height spaces that the different program elements can spill out into. This move also generates the rooftop terraces that serve as outdoor work areas and hangout spaces for the Maker Lab and Communal Kitchen, while bringing natural daylight into the building. The lecture hall & cinema is located below ground where the volume meets the ground at the top of the hill, following the movement of the building volume while taking advantage of the topography of the site.

The wood-clad facade of the building wraps around into the courtyard of the Pearl building, integrating the courtyard with the Culture House, while creating new social spaces for the Pearl apartments in the circulation zone facing the courtyard.

- Chris Gotfredsen, 2012

 

Dorte Mandrup is the founder and owner of Dorte Mandrup Arkitekter ApS, an award winning international practice based in Copenhagen, Denmark.

 
 Read more

Status: School Project
Location: Seattle, WA, US
Additional Credits: Peter Cohan & Dorte Mandrup, Studio Instructors

 
Looking down Madison & Pike
Looking down Madison & Pike
Looking Up, Interior
Looking Up, Interior
Looking Down, Interior
Looking Down, Interior

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading