Archinect
AP Arquitetos

AP Arquitetos

Curitiba, BR

anchor
Aerial View - Taichung Cultural Center
Aerial View - Taichung Cultural Center
5 more images  ↓

Taichung Cultural Center

Area: 60.000 sm

Location: Taichung | China

In partnership with Studio CSD, AP Arquitetos developed a proposal for the international competition for the Taichung Cultural Center in China.

The building´s concept derives from an everyday element of taiwanese routine: bamboo.

Bamboo is a natural item that has countless uses in oriental traditions. This project focuses on the ability of this element to be multifaceted.

The concept abstracts many different characteristics of bamboo trees and apply them into the architecture. From its structural ability to withstand high wind speeds to its capacity to absorb as much CO2 as 3 trees combined. Geometrically, the building is a combination of several circles in different dimensions, elaborated in order to create a fabric - based on the bamboo cell - which is the basis for all plans. From this base, all rooms have been located in order to better suit the program. The circular geometry enhances the sensation of the architecture, and also creates infinite perspectives of the interior and exterior of the complex. Even more that creating a symbol for the city the composition of this new cultural center was created from a design process that resulted in a form. The architectural spectacle created was the result of a thought, a concept.

It is believed that an idea can generate a form.

Never a form to generate an idea.

 
 Read more

Status: Competition Entry
Location: Taichung, TW
My Role: Project Leader
Additional Credits: CSD Studio

 
View from the Gateway Park
View from the Gateway Park
View from the elevated square
View from the elevated square
Museum
Museum
Library
Library
Permanent Exhibition
Permanent Exhibition

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading