Archinect
Rebeca Rand

Rebeca Rand

New York, NY, US

anchor
At Dusk on W. Stiles St.
At Dusk on W. Stiles St.
6 more images  ↓

Habitat For Humanity

This project challenged the studio to create new housing prototypes for the Philadelphia Habitat For Humanity office that would meet their budget constraints as well as Passive House Standards. In teams, the studio developed four unique layouts and construction typologies for Habitat For Humanity.  

My group developed a scheme with 5 narrow 14' units, attempting to create a light, spacious, and open floor plan in this narrow footprint.  We collapsed the traditional row house stair to take advantage of more of the maximum 14' wide length, pushing the bedrooms to the exterior where they have more access to daylight.  The circulation space spirals through the center of the house, bringing light down into the spaces below and activating the section to enable dynamic views to the upper and lower floors. 

 
 Read more

Status: School Project
Location: Philadelphia, PA, US
My Role: Architect
Additional Credits: Saba Hamidi
Justin Uhr
Avery Gray

 
The center staircase defines the split level massing, pushing bedrooms out to get maximum daylight and allowing the staircase to function as a light well and active storage space.
The center staircase defines the split level massing, pushing bedrooms out to get maximum daylight and allowing the staircase to function as a light well and active storage space.
The circulation space along the stair functions as a reading nook and added storage.
The circulation space along the stair functions as a reading nook and added storage.
An open ground floor intersects with the light well.
An open ground floor intersects with the light well.
I analyzed the existing rhythms of color and proportion on West Stiles St, and created a facade that both respected and translated these configurations. A rainscreen of terra cotta and fibercement board panels created texture and depth in an affordable way.
I analyzed the existing rhythms of color and proportion on West Stiles St, and created a facade that both respected and translated these configurations. A rainscreen of terra cotta and fibercement board panels created texture and depth in an affordable way.
The team analysed passive house energy implications alongside budgetary constraints throughout the process to ensure that we were meeting the standards of the project.
The team analysed passive house energy implications alongside budgetary constraints throughout the process to ensure that we were meeting the standards of the project.

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading